Welkom piraten liefhebber, maak een account of login voor meer info!!
Zenders

Verdere pagina's over dit onderwerp : zender techniek en de schema afdeling

Zenders zijn er in alle soorten en maten.


Van laag vermogen tot.....

4 Watt tweede generatie zenders

Hoog vermogen......

zender2.jpg (10683 bytes)

Nou een ding is zeker, het is geen goedkope hobby, vissen of wadlopen is veel goedkoper, maar ja, je wil toch ook de hardste en degene zijn met het beste digitale geluid?


Tips:

Start niet met teveel vermogen, je wil toch wel langer dan een week plezier hebben? Goed, zoek een vrije frequentie, dat betekent een frequentie die niet in gebruik is door een landelijk, regionaal, lokaal of commercieel radiostation. Luister goed desnoods op verschillende radio's, kijk ook op internet voor een frequentieoverzicht. Deze zijn overal te vinden bij bijvoorbeeld de Nozema.


Hoe meer vernogen

Goed, Dan ben je nog niet klaar, kijk ook even op de kabel!!! Veel mensen vergeten dat, maar als je gaat zenden en je zit precies op dezelfde frequentie als een kabelradiostation, druk je deze eraf, en kan de buurt alleen nog maar genieten van.......Goed opletten dus. Het vermogen, tussen de 0-100 watt is tegenwoordig redelijk aan de band te zetten, mits antennes hoog genoeg staan. Let wel: hoe meer vermogen, hoe duurder!

Zenders zijn er in alle vormen en maten, wat belangrijk is is dat de zender 'schoon' is. Schoon is een uitdrukking waarbij het signaal van de zender minimale storing veroorzaakt (onderdrukking van 1e en 2e harmonische). Tegenwoordig zijn er diverse filters in omloop waarbij de onderdrukking kan oplopen tot 60-70 Db. Volledig uitgewerkte schema's zijn opgenomen onder de schema-afdeling van de Etherpiraten.com:

Het is altijd moeilijk te bepalen in hoeverre je zender nou schoon is ja of nee. Zie soms wel eens teksten voorbij komen waarbij ik lees dat er twee stations in de ether zijn en bij elkaar in de straat zitten, "goh, wat is die zender schoon zeg, ik kan de ander gewoon ontvangen".


Storing

Nou helaas, er kan op dat moment wel heel veel storing geproduceerd worden, bijvoorbeeld op de luchtvaartband. Naast het afregelen van zenders en het schoon krijgen van, doe ik wel eens een 'visuele test', loop met de scanner de deur uit, ga in de tuin staan en probeer alle frequentiebanden waar ik mijn signaal nog meer kan ontvangen,(20 meter/100 watt), kan dan vervolgens niets ontvangen = goed. Ben je nou niet in het bezit van een scanner, probeer er ergens een te lenen of als dat niet lukt gewoon in de auto op de autoradio.

Pak daarbij de frequentie van de zender b.v. 104.8Mhz en ga 5.35Mhz naar beneden, dus 99.45. Afhankelijk van de sterkte van de zender en kwaliteit van ontvangst van autoradio kan je ook bepalen in hoeverre de zender schoon is. Dit biedt overigens geen garantie!!!! Echte garantie kan je pas geven als de zender aan een spectrum analyse(r) is onderworpen.

Tweede generatie stereocoders

1Watt SMD tweedegeneratie stuurzenders