Welkom piraten liefhebber, maak een account of login voor meer info!!
1938 - 1940

De eerste bewijzen die wij tegenkomen dat er in Nederland de etherpiraterij de kop op gaat steken, zijn te vinden in 1938. Elke Zondag was de illegale radiozender 'De Nachtegaal' in de ether te vinden voor de regio Twente, ergens op de MiddenGolf (MG). Met een simpele 1 buis zender, was men elke week in heel de regio te horen met muziek, maar ook reklame boodschappen voor de middenstand. ' Onmens populair', aldus de veldwachter die betrokken was bij het oprollen van de geheime zender.

Hiernaast vind je een krantenknipsel uit 1938, waarin de beweegredenen werd beschreven waarom men een illegaal radiostation runde. Leuk om te zien is dat men toch reklame voor het station maakte door belettering op de auto, de zogenaamde reportage wagen, maar liever toch een masker voor het gezicht hielden, om niet herkend te worden.

Een leuk verhaal van de Nachtegaal is, dat de opsporings ambtenaren al een tijd op zoek waren naar deze zender. Na lang peilwerk, kon men eindelijk het perceel aanwijzen, vanwaar de uitzendingen werden verzorgd. Eenmaal aangekomen, bleek de zender niet meer in de lucht. Het hele huis werd doorzocht, maar men kon de gebruikte zender niet vinden.

De zender was verstopt in een voetenbankje, waar iemand de gehele tijd zijn voeten op liet liggen. De exacte toedracht is niet helemaal duidelijk, maar door een beetje domme actie of fout, viel het oog op het voetenbankje, waar gaten ingeboord waren, om zo de warmte van de zender weg te laten vloeien.

Met deze etherpiraat, de uit Twente afkomstige Nachtegaal, werd de toon gezet voor het verzorgen van programma's, op een illegale manier, die mensen op de normale, staats, radio niet te horen kregen. Iets wat vandaag de dag nog steeds het geval is.
De overheid had al een organisatie, die de ether in de gaten hield en de frequentie waar nodig verdeelde. Deze organisatie kreeg de illustere taak erbij om de illegale, zogenaamde geheime, zenders op te sporen en het zwijgen op te leggen. Dit zou later de Radio Controle Dienst gaan worden.

Hiernaast is een foto te vinden van 1 van de eerste opsporing auto's. Deze hadden toen nog niet de peil apparatuur die we tegenwoordig in de auto's vinden van het Agentschap Telecom. In die tijd moesten ze ergens parkeren en uit de auto stappen, om zo een veldmeting te kunnen doen.

Ook moesten de etherpiraten op heterdaad gepakt worden, iets wat bijna niet te doen was. Desondanks ziet men kans om Nederlands eerste etherpiraat het zwijgen op te leggen en gaan wij als etherpiraten nog veel met deze dienst te maken krijgen.