Welkom piraten liefhebber, maak een account of login voor meer info!!

Interview: De Tornado's !!

Algemene toelichting Impressies en overzicht Impressies

Henk Voskuil uit Emmen anno 2011.

Wie kent ze niet: “Ik zoek je sporen”, “Sorry schat”, “Hij is geen meisje type”. Regelmatig horen we deze platen bij de piraten. Na enig speurwerk had ik eindelijk de zanger Henk Voskuil gevonden .Het eerste wat me gelijk opviel tijdens het eerste telefoon gesprek is dat zijn stem precies zo klonk als vroeger toen hij nog bij de Tornado’s zong.
De afspraak werd gemaakt en samen met Johnny van E.P.C. gingen we afgelopen vrijdag 15-07-2011 naar Henk toe.

We werden hartelijk ontvangen en al snel begon ons gesprek over zijn muzikale loopbaan en natuurlijk over de Tornado’s.
Het begon allemaal met de band de Blue Comets, een band wat in een periode van 10 jaar ( 1964 tot 1974 ) vooral top 40 muziek speelde. Het waren drukke tijden en met optredens in Twente en Duitsland waren ze veel van huis. De band bestond uit gitarist/toetsenist  Jacob Pinkster, bassist Gradus Bruins en saxofoon werd gespeeld door Albert Feyern. Henk speelde gitaar en werd later zanger van de band doordat de toenmalige zanger in dienst moest. Later
kwam Reinderd Sluiman als drummer erbij. Er werden geen platen uitgebracht en er is niets bewaard gebleven op band wat nu erg jammer is! Na tien jaar hield de band het voor gezien.
Een half jaar lang deed Henk niets tot zijn vrouw hem aanspoorde om weer een band te gaan starten. Bij toeval hoorde Henk dat ze bij de Tornado’s een zanger zochten en kon ook al direct meedoen. Voor het eerst werd er een eigen plaat geschreven met als titel “Hij is geen meisjes type”! De demo werd naar Johnny Hoes in Weert gestuurd en in eigen beheer werd de singel in loonpersing opgenomen en uitgebracht.

Hij is geen meisjestype / Ik reik je m’n  handen

Wat Henk zich nog goed kon herinneren  was dat ze vriendelijk bij de balie werden ontvangen door de opnameleider en dat ze werden aangesproken door Johnny Hoes.
“Ik rijk je mijn handen” werd de  B kant.
Tijdens optredens kon je de plaat kopen en binnen enkele weken waren alle 500 singels verkocht. Weer kroop Henk achter de pen en zo ontstond “Ik zoek je sporen”.
Ook nu werd de demo opgestuurd en werd er gebeld met Telstar om te vragen of ze onder contract konden komen.
4 singels mochten de Tornado’s uitbrengen onder het Telstar label
Ik zoek je sporen en de B kant Sorry schat ( tekst Johnny hoes )
Ik hou je vast en de B kant Met jou op een bank ( A&B tekst Johnny Hoes )


Foto singels
Ik zoek je sporen / Sorry schat

Nieuwe versie is te downloaden via het mp3 forum alhier op de site.


Van links naar rechts Klaas v/d Velde, Wolfgang Schink en Henk Voskuil

Met jou op’n bank / Ik hou je vast


Telstar bestede niet veel aandacht aan de promotie en het contract werd niet verlengd.

Bij Rico records werden later nog opgenomen:

Dat oude cafe / Rosemarie


Een meisje zoals jij / liefde wijn en duizend sterren

 

Als je eenmaal Telstar kwaliteit gewent bent is het gewoon niet haalbaar om hetzelfde te bereiken en dat is volgens Henk dan ook te horen op de laatste singels

Doordat de klad in de platen markt kwam en de cd de intocht maakte stopte de band met het uitbrengen van singels.
1 singel werd er nog opgenomen zonder de bandleden “Van hart tot Hart”

De tekst en muziek was al klaar en Henk hoefde deze alleen maar in te zingen wat ook volgens Henk absoluut niet de beste productie was en dat was dan nog zacht uitgedrukt.
Bijna 11 jaar bleven ze in deze bezetting bij elkaar en toen viel de band uit elkaar en een wisseling van muzikanten volgde.

 

Foto promo kaart

Van links naar rechts

Henk Voskuil ( Emmen ) in het midden Gezienus Jacobs (†) ( Klazienaveen )en geheel rechts Frans Lippold ( Klazienaveen )

De oplettende lezer heeft vast gezien dat de man rechts op de foto Frans Lippold ook in de Pearls heeft gespeeld.

24 jaar duurde de samenwerking met Frans, Gezienus heeft 8 jaar gespeeld in de band

 

Het is alweer ruim twee jaar geleden dat de band definitief stopte, de zwaarste periode uit mijn leven zoals Henk vertelde , het overlijden van mijn vrouw en stoppen met de Tornado’s.
 “Ik rijk je me handen” werd tijdens de crematie van mijn vrouw gedraaid en had voor mij emotionele waarde en heb toen besloten om deze opnieuw op te nemen.
Tijdens een interview vorig jaar bij een commerciële zender ben ik door voormalig  DJ Jan Van der Sleen in contact gekomen met Martin Sterken en hebben we “Ik zoek je sporen” opnieuw opgenomen en in een nieuw jasje gestoken. Jammer genoeg is door omstandigheden de singel nog niet officieel op de markt gekomen. Op aandringen van Jan ben ik voor een paar weken terug opnieuw de studio in gedoken van Arjan Venemann  en zijn we bezig met een nieuwe plaat op de manier van de Tornado’s.


Wij ( Jan en Johnny ) kregen van het nieuwe liedje nog even een stukje live te horen en idd, het Tornado's geluid zat er duidelijk in..

We zijn inmiddels bezig met de bouw van een geheel nieuwe opname Studio en ga zeer nauw samen werken met Arjan en Jan. Zelf ga ik de teksten schrijven en de “jeugd” mag de muziek maken ( dus als je als aankomend talent een geschreven plaat van mij wil gewoon even mailen met Johnny of Jan van E.P.C ).

Wat Henk te binnen schoot was dat hij ooit de tekst heeft geschreven: Colorado ( in de bergen hoog in Colorado) wat later vertaald is door de band Time out

Wat mij opviel tijdens het gesprek met Henk dat hij weer veel zin aan de toekomst heeft en zelfs weer bereid is om op te treden en zijn oude hits te zingen.
Henk is rij instructeur en spreekt veel mensen, op mijn vraag als hij nog veel reacties krijgt
Zie je hem met een grote glimlach kijken en zegt vol trots zelfs de jeugd van 18 jaar kent onze platen en veel piraten draaien ze nog.
Wat mij het meest aangreep vertelde Henk is dat hij voor een paar jaar terug een vrouw sprak die hem vertelde dat tijdens een begrafenis sorry schat werd gedraaid voor een meisje van 12 die was overleden en altijd die plaat draaide   
Iedere dag onder het lessen staat de radio zachtjes aan op een geheime zender aan en eenmaal alleen naar huis en ze draaien een plaat van mij gaat de volume knop helemaal los! 
Mijn kinderen ( drie zoons ) zijn niet met muziek bezig en hebben deze ambitie niet, al denk ik dat mijn oudste zoon kwa stem behoorlijk in de buurt zou komen .
Ik kon het niet laten om te vragen of  Henk nog singeltjes heeft en hij had helaas niets dubbel laat staan dat hij niet eens wist waar zijn eigen platen nog lagen( zou mooi zijn als we ze kunnen weggeven met een prijs vraagje )Zelfs een draaitafel heeft hij niet. Zodra de nieuwe plaat klaar is mogen we er een stuk of wat verloten bij E.P.C.
Tot slot vertelde Henk dat hij helaas de band leden uit het oog is verloren en dat het hem best leuk zou lijken om nog eenmalig op te treden met de band.
We hadden een leuke avond bij Henk en we bedanken hem voor zijn gast vrijheid
.
Mocht u na het lezen van dit interview vragen hebben of u kent één van de “vermiste”band leden zou u dan contact willen opnemen met Johnny of Jan van E.P.C.

Ook zoeken we nog een foto van het singeltje "van hart tot hart"

Met Vriendelijke Groet,

Johnny en Jan