Welkom piraten liefhebber, maak een account of login voor meer info!!

Impressie: Hit Radio Accuzuur, Etherpiraat van het jaar 2000

Algemene toelichting Impressies en overzicht Impressies


Vanaf onze willen wij de medewerkers van Hitradio Accuzuur van harte feliciteren met het behalen van deze titel. En dan nu een interview met de Etherpiraat van het jaar: Hitradio Accuzuur.

HOE LANG BESTAAT HITRADIO ACCUZUUR EN HOE IS HET ONTSTAAN ??

Hitradio Accuzuur bestaat sinds Juli 1996. Het idee is ontstaan in 1993 toen vier vrienden op een avond bij elkaar zaten rondom een krat bier en een 27mc zender (bakkie). We begonnen wat te ouwehoeren met die legale zender en zonden tussendoor ook muziek uit. We zonden uit op kanaal 6 en kregen al gauw veel reacties, niet allemaal positief maar dat maakte het alleen maar leuker. Onze bak was toch sterker en we duwde de andere toch wel van de band af. Er moest al gauw een naam komen en simpel genoeg kwamen we op het (erg originele) idee om de naam "channel six" te nemen. Ook een slogan hoorde daarbij en we riepen:"Channel six only for chicks!". Al gauw kwam het idee om een echte radiozender te beginnen, een piraat. Maar hoe kom je aan zo'n zender? Zelf bouwen, nee doen we niet. Er was nog nauwelijks internet dus we hadden ook geen contacten met mensen die er wel verstand van hadden. Twee jaar later kwamen we erachter dat een kennis van ons met kleine zendertjes aan het prutsen was. Hij bouwde ze zelf en ze waren een paar watt. Ik besloot er een te kopen voor het gigantische bedrag van fl75,-. Gigantisch? Ja, hij was nog geen kwartje waard. Wat heb ik daar vaak de eindtransistor van opgeblazen zeg. Met een paar krappe kilometertjes zendbereik, een midi-setje, een derdehands gekregen krakend en storend mengpaneel waar de contactspray aan alle kanten uit liep, een microfoon van een tientje en een rondstraalantenne op de dakkapel van onze garage was ik in de lucht.

De rest was na die jaren al afgehaakt, ze hadden de pubertijd er al op zitten en begonnen wat verstandiger te worden maar ik (piraat in hart en nieren) ging toch door en samen met de buurjongen die zich er ook al mee bemoeide en verkeerde adviezen gaf bleef de zender in de lucht. De frequentie verliep continue. We begonnen op de 89.10 FM en eindigde enige uren later op 88.25 waardoor de luisteraar(s) de knop bij de radio moesten houden en mee draaien naar onder. Dan werd de zender weer bijgesteld. Effe aan deze potmeter draaien, nou deze....pof. Nou, dat word morgen na school weer een nieuwe eindtrap kopen.

Toch bleef het groeien en er kwamen steeds meer dorpsgenoten op de zolder van onze garage om te draaien (of te zuipen). Het begon te leven en werd steeds groter. Er werd al gauw een nieuwe zender gekocht (PLL gestuurd) wat een vooruitgang zeg. De zender bleef gewoon op de frequentie staan!!! Toch was het weer een klote zender, te veel bijfrequenties dus te veel storing op alle apparatuur. Toch bleef het nog steeds groeien en het werd echt een begrip in ons dorp.

Het Accuzuurteam was al best groot geworden alleen hadden we weinig geld. Hoe komen we aan geld? want zo kan het niet langer. Reclame uitzenden, daar beginnen we niet aan en dat doen we nou nog steeds niet. Wij doen het anders, we verkochten drie jaar achter elkaar T-shirts op de kermis. Dat bracht een aardig centje op, ook het werven van leden zorgde voor een goede inkomstenbron. We hebben later nog de zender een paar keer laten maken en uit laten bouwen naar 80 Watt, maar natuurlijk nog steeds niet tevreden. Het was een zelfbouw hobby pruts zender van een paar honderd gulden en geloof me nou, daar koop je niet veel voor.

We zijn overgestapt naar een professionele zender van 400Watt die ons een paar duizend gulden heeft gekost en die kan ik iedereen aanraden!!! Ook hebben we 1,5 jaar geleden afscheid genomen van studio 1 en zijn overgestapt van de zolder op de garage op een mobiele studio nl. een ouwe verrotte caravan die bijna van ellende uit elkaar viel als je te lang naar keek. Er werd een antenne op gebouwd van 12m hoog en we waren een week later weer in de lucht.

Een jaar later volgde al weer studio 3 waar we nu nog gebruik van maken. Dit is een grotere caravan. We hadden er ALLES uitgesloopt en een compleet nieuwe studio in gebouwd. De antennemast is los van de caravan en is ook mobiel. Alles is te vervoeren met een tractor. Dit doen we regelmatig. We verhuizen ongeveer om de twee maanden om overlast te beperken of te voorkomen voor de buurt. Locaties worden meestal aangeboden. We zijn (denk ik) het best te omschrijven als een gezellige ouwehoer onzinzender vanaf het platteland.

WAT ZIJN DE UITZENDTIJDEN VAN HITRADIO ACCUZUUR ??

We draaien iedere doordeweekse avond 17.00 - 00.00 uur en zaterdags 12.00 - 00.00 uur. We hebben een zender van 400Watt en zenden uit met 350Watt. De antenne die we gebruiken is de dubbele bekende dipool voor grote vermogens (twee onder elkaar) die gemonteerd is op een zelfgebouwde mobiele mast van 16m hoog. We zenden uit op de 88.5 FM in de ether en in heel gemeente Wijchen op 100.9 op de kabel.

HEEFT HITRADIO ACCUZUUR AL EENS EEN WERKBEZOEKJE GEHAD VAN DE RDR ??

We hebben in 5 jaar tijd nog nooit een bezoekje van de RDR gehad omdat er niemand klaagt. We zenden geen reclame uit, geen aanstootgevende muziek voor 22.00 uur, we storen nergens op (behalve de kabel) en we organiseren ook nog andere neven activiteiten om een goed imago op te bouwen binnen het dorp en gemeente. Waarschijnlijk worden we gedoogd door de gemeente en de plaatselijke politie houdt ook een oogje in het zeil.

ZIJN JULLIE NIET BANG VOOR DE BEKENDE BRIEF MET ACCEPTGIRO MET DIE DAGELIJKSE UITZENDINGEN ??

We zullen wel zien. Wij zijn niet zo bang aangelegd. En zoals ik zei, we worden waarschijnlijk gedoogd door de gemeente en politie.

STAAN ER NOG GROOTSE PLANNEN OP HET SPEL ?? GAAT HITRADIO ACCUZUUR NOG UITBREIDEN ??

Jazeker we gaan de zender uitbreiden. Binnenkort gaan we in stereo en we willen ook op de AM uit gaan zenden voor het grote landelijke bereik. Ook hebben we plannen voor real audio op internet en een RDS setje zit ook in de planning. Op oudejaarsdag organiseren we een carbitschiet wedstrijd. Binnenkort gaan we ook nog een soort van marathon uitzending doen:"De nacht van Accuzuur". We beginnen om 00.00 uur met uitzenden en het is de bedoeling om zo laat mogelijk te stoppen. Twee DJ's moeten tussen ieder plaatje ook praten. Vorig jaar ben ik met Sjakie om 7.30 uur gestopt. We wachten nog steeds op een uitdager die het record binnen Accuzuur verbeterd.

HEBBEN JULLIE CONTACT MET ANDERE PIRATENZENDERS UIT DE OMGEVING ??

We hebben contact met een voormalige piraat uit Wijchen die nog steeds een "come back" aan het voorbereiden is en de plaatselijke locale gemeente zender die tegen ons soms wat klaagt en soms om medewerkers vraagt. Andere contacten hebben we via internet met onze website gastenboek, Etherpiraten.com en ons e-mail adres.

HOE KUNNEN MENSEN IN CONTACT TREDEN MET HITRADIO ACCUZUUR ??

We zijn te bereiken via:
[email protected]

Onze website, zoek bij altavista naar accuzuur of via Etherpiraten.com en schijf in het gastenboek.


Schrijven:

Hitradio Accuzuur
postbus 88.5
6613 AC Balgoy

of bellen tijdens uitzendingen: 06 21 93 86 96

WAAROM ZOU HITRADIO ACCUZUUR ETHERPIRAAT VAN HET JAAR MOETEN WORDEN ??

We vinden de titel etherpiraat van het jaar een hele mooie titel en zullen er alles aan doen om die te veroveren. Mocht dit niet lukken dan weten we dat we hem toch wel verdienen omdat we een unieke piratenzender zijn voor jong en oud. We onderscheiden ons op een hele speciale manier van de andere piraten waardoor we een unieke piratenzender zijn. We hebben er bijvoorbeeld heel bewust voor gekozen om geen reclame uit te zenden en we zijn geen "standaard piraat" die of Nederlandstalige muziek, of populaire muziek uitzend. Daarom zijn we een zender voor een heel select publiek en beleven daar veel plezier aan. Gezelligheid is het belangrijkste en de DJ's worden heel vrij gehouden. Daardoor hebben we verschillende soorten programma's met verschillende soorten muziek per doordeweekse avond. Op de zaterdagmiddag proberen we een zo groot mogelijk publiek te bereiken maar de humor, gezelligheid, soms dom gelul en onzin blijft als een rode draad door de gehele programmering doorlopen.

Dit lijken me reden genoeg om "etherpiraat van het jaar" genoemd te mogen worden!!!

WILLEN JULLIE NOG WAT KWIJT AAN DE LEZERS VAN ETHERPIRATEN.COM ??

We waarderen alle andere piraten van Nederland en gunnen hun een lang bestaan.


En daar had je het, het interview met de Etherpiraat van het jaar 2000. En nogmaals, ten tijde van dit interview wisten de medewerkers nog niet dat ze gewonnen hadden.

Hitradio Accuzuur is voor het komende jaar de gelukkige winnaar van deze titel. Uiteraard gaan we volgend jaar weer de titel uitreiken. Iedereen kan vanaf nu weer gaan stemmen op hem/haar favoriete zender. Zal het Hitradio Accuzuur lukken om de titel weer in de wacht te slepen volgend jaar ?? We zullen moeten afwachten. Maar wij van Etherpiraten.com feliciteren de mensen achter Hitradio Accuzuur nogmaals met het behalen van de titel en wensen hun veel succes met het verdedigen van deze titel het aankomende jaar.

Dit was het laatste interview voor het jaar 2000. Uiteraard zal ik mijn best blijven doen om regelmatig nieuwe interviews te verzorgen in het nieuwe jaar. Ik wil daarom bij deze iedereen bedanken voor hun hulp met de interviews. Met de uitnodigingen, die overigens nog steeds liggen maar door tijdgebrek nog steeds niet gebruikt zijn, mijn excuses, om langs te komen in de studio's. En iedereen die de afgelopen maand toe hebben gezegd om een interview te doen met Etherpiraten.com.

Mocht je vragen, opmerkingen of commentaar willen leveren, Email me dan, en dan probeer ik zo snel mogelijk antwoord te geven. Rest mij nog alleen om jullie een gelukkig 2001 toe te wensen !!


voor meer foto's klik hier


Met Vriendelijke Groet,Lex van Dijken