Welkom piraten liefhebber, maak een account of login voor meer info!!
MiddenGolf: Harri Kujala - Finse MG DXer


 

Een boel MG amateurs zullen wel de naam herkennen. Een man die vanaf de jaren 70 geprobeerd heeft om zoveel mogelijk Nederlandse MG piratenzenders te ontvangen en aan te schrijven met een rapport. Jarenlang heeft hij zijn bevindingen ook in het bekende piratenblad Free Radio Magazine laten zetten en sinds kort heeft hij een website gemaakt over zijn ontvangsten op de MG. 

Tijdens onze zoektocht naar meer informatie over de MG en KG, ontmoette wij hem via het Internet en hadden een exclusief interview met hem, over hoe het er vroeger er aan toe ging en wat voor herinneringen hij aan deze tijd heeft overgehouden. We praten met Finlands bekendste DXer: Harri Kujala

 

Harri KujalaHarri, voor de mensen die je niet kennen, of om even het geheugen op te frissen, kan je jezelf even voorstellen ??

Mijn naam is Harri Kujala, woon in een klein plaatsje Naantali, 15km van Turku verwijderd en ben inmiddels getrouwd en heb twee kinderen. Ik begon met DXen in 1973 en voornamelijk naar stations uit Zuid Amerika. Tijdens onze ontvangst sessies, kwamen wij ook wel eens Nederlandse MG piraten tegen. De interesse was gewekt en begon ook intensief naar deze zogenaamde piratenzenders te luisteren. De meest actieve tijd dat ik echt veel naar de Nederlandse MG piraten heb geluisterd was van 1977 tot 1981.

 

In die tijd hadden ik en wat vrienden ook een eigen piratenzender op de KG. Zo nu en dan waren wij aan de band via de 48 meterband, 6205 kHz. We kregen honderden brieven van luisteraars uit heel Scandinavi�. We sloten het station in 1981, omdat in 1980 tien andere piratenzenders uit de lucht waren gehaald in Finland. De boetes in Finland lagen toen al rond de 5000 Euro's. Gelukkig zijn wij niet uit de lucht gehaald, dankzij het gebruik van een mobiele zendlokatie.

Wat voor ontvangers en antenne's gebruikte je in die dagen om Nederlandse MG amateurs te ontvangen ??

Ik gebruikte een TRIO 9R-59DS ontvanger met 40 meter draad als antenne. Als ik me goed herinner, heb ik in 1979 de antenne veranderd van 40 meter naar 150 meter, wat een veel beter ontvangst opleverde op de 180 meterband.

Wie was de eerste Nederlandse MG amateur die je ontvangen hebt en een ontvangst bevestiging van hebt gekregen ??

Mijn allereerste Nederlandse MG piratenzender die ik ontvangen heb, was Radio Napoleon International uit Dedemsvaart. Van hem heb ik mijn eerste ontvangst bevestiging gekregen voor een uitzending op de 1319 kHz in 1976. (Klik hier voor een geluidsfragment van Radio Napoleon Int.)

Het eerste station op de 180 meterband die mij een ontvangst bevestiging stuurde was de Houston uit Finsterwolde. Het was geloof ik niet de eerste piratenzender die ik ontvangen had, maar zeker in de begin tijd had ik veel moeite om de stations namen te herkennen, omdat ik bijna geen Nederlands verstond. Later begreep ik hoe men te werk ging en werd het interessant om een station naam te horen en een lokatie. Ik denk dat Steenwijk de meeste actieve MG amateurs had eind jaren 70.

Ik denk dat ik ongeveer 500 verschillende MG amateurs ontvangen heb. Veel daarvan heb ik nooit kunnen identificeren vanwege het slechte ontvangst waar ik veel mee te kampen had. Ik heb ongeveer 300 rapporten/brieven verstuurd en kreeg ongeveer 200 bevestigingen daarvan terug. Daardoor heb ik honderden stickers, QSL kaarten en postkaarten van dorpjes uit Drenthe, Overijssel en Groningen.

Het was erg moeilijk om adressen te vinden of te krijgen van de MG piraten. In 1977 heb ik veel hulp gekregen van de Kleine Casanova uit Elburg, die via een door mij opgestuurde bandje en het afluisteren daarvan, achter de desbetreffende piratenzender kwam. Hij gaf nooit adressen, maar stuurde mijn rapporten door naar de desbetreffende piratenzender, waarvoor nog steeds hartelijke dank !! Ook Radio Napoleon hielp me met mijn probleem, door het sturen van wat lijsten met adressen. Later begon ik adressen te vragen aan andere piratenzenders die ik aangeschreven had. Hierdoor kreeg ik vaak toch weer een nieuw adres erbij.

Wie was of waren je favoriete piratenzenders uit die tijd ??

Radio Nolan uit Vlagtwedde was ��n van mijn favoriete MG piraten. Hij draaide veel rock muziek (beton rock zoals ze dat in die tijd noemde), met een uitstekend, hard, signaal en de DJ had een mooie stem. Ook Radio Koraalvisser was een goed station, met een net iets beter programma. Johnny Walker was ook ��n van de beteren. Hij stuurde mij zelfs een Tshirt !!

Radio Hawai, Radio Napoleon, Tigerfeet en Ponderosa herinner ik me nog erg goed. Ook de Spanningzoeker, die had een erg sterk signaal altijd op de 180 meterband. Ik was in die tijd ook altijd erg verbaast over de vrouwlijke amateurs, die ik een paar keer heb mogen ontvangen. 

Eigenlijk was ik helemaal niet ge�nteresseerd in de programma's van de stations. Allereerst liet de ontvangst meestal te wensen over, maar de meeste piratenzenders op de 180 meterband draaide altijd Nederlandstalig, waar ik uiteraard niet gek op was, aangezien ik er niets van kon verstaan. Meestal probeerde ik de zender te identificeren en een ontvangstrapport te sturen, in mijn gebrekkig Nederlands. In het begin was ik ook erg verbaast over het feit dat er piratenzenders waren die hun telefoonnummer gaven voor een groet of verzoek. Ik heb ze helaas nooit gebeld, aangezien mijn Nederlands erg slecht was en het Engels van de piratenzenders in kwestie ook niet goed was.

Gedeelte van het logboek van Harri uit 1978Hoe waren de ontvangsten in het algemeen ?? Was het goed, was het slecht ??

De signalen waren meestal slecht tot redelijk. Maar soms ook erg hard. Sommige stations hadden extreem harde signalen en ik denk dat ze met vermogens van rond de kilowatt gebruikten. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Spanningzoeker, Nolan, Blue Bird (Klik hier om een geluidsfragment te beluisteren) en vele Internationale piratenzenders op de 227 meterband. Ik heb alle stations opgeschreven naar wie ik een ontvangst rapport had gestuurd. Rond de 60% van de piratenzenders op de 180 meterband stuurde wat terug en van bijna alle Internationaal draaiende amateurs kreeg ik wel wat retour. Bij elke ontvangst rapport, stuurde ik een opname mee, om te bewijzen dat ik echt naar ze geluisterd had. Ik heb nog veel van die opnames liggen, waarvan ik ook denk dat ze van Nederlandse piratenzenders zijn.

 

Op een gegeven moment kwamen we je vaak tegen in het Free Radio Magazine. Hoe ben je in aanraking gekomen met deze Nederlandse piratenblad ??

Ik geloof dat Radio Napoleon en wat andere piratenzenders mij een kopie van het blad hebben toegezonden. Daarna ben ik er lid van geworden en zal nooit meer vergeten dat op ��n van die FRM's allemaal logo's stonden van TV piraten, in kleur !! Het was ook erg mooi om foto's te bekijken van zenders, studio etc etc en te lezen over inbeslagnames en het gevecht voor vrije radio. Omdat wij hier in Finland ook bezig waren om dat monopolie te doorbreken, kon ik me goed inleven met de Nederlandse piratenzenders. Die jaren moet gewoon een fantastische tijd zijn geweest voor de Nederlandse piratenzenders, tenminste, dat is het gevoel dat ik er bij krijg als ik het blad las. Helaas werden de contacten minder, toen ik in militaire dienst moest. De tijd ontbrak gewoon om die goed te onderhouden.

 

Zwarte Non - NieuwleusenHeb je ooit eens een Nederlandse piratenzender bezocht ??

Helaas heb ik nog nooit een Nederlandse piratenzender bezocht, iets waar ik tot op de dag van vandaag spijt van heb. Het zou een onvergetelijke reis zijn geweest, om zoveel piratenzenders te bezoeken en om ze eens mee te maken als ze in de lucht waren. Helaas waren mijn DX vrienden niet zo blij met de Nederlandse MG piraten, dus had ik die reis alleen moeten doen. En dat is er dus nooit van gekomen. Misschien ooit nog eens, in de toekomst ?? Wie zal het zeggen....

Harri Kujala, een begrip voor de Nederlandse MG amateur. Jarenlang heeft hij zich verdiept in de gang van zaken en met vele van deze amateurs heeft hij een geruime tijd contact gehad. Speciaal voor Etherpiraten.com heeft hij al zijn spullen en herinneringen bij elkaar gezocht en heeft daar een aantal Internet pagina's over gemaakt. Deze pagina's kunnen hier bekeken worden.

Namens Harri, moesten wij alle MG piraten bedanken voor hun platen en mocht er iemand zijn die Harri nog kent van vroeger en misschien nog wel een rapport van hem heeft gehad, kan contact met  hem of met ons opnemen, aangezien Harri toch leuk leek om weer wat van de bekende piratenzenders te spreken. Je kan Harri bereiken door het sturen van een Emailtje naar hem..