Welkom piraten liefhebber, maak een account of login voor meer info!!

Impressie cq interview: Henk Wijngaard

Algemene toelichting Impressies en overzicht Impressies

Henk, zoon van een uit Frankrijk gevluchte moeder en een Canadese geallieerde soldaat is een echte Grunniger.

Geboren en getogen in Stadskanaal op 13 juni 1946.

Vijftig jaar later hij heeft via het tv programma "Vermist" geprobeerd zijn vader te vinden, maar dat was helaas te laat, zijn Canadese vader Luke Miles Arney was inmiddels in Vancouver overleden.

Onder de piraten is Henk zeer geliefd, luister naar een willekeurige piraat en gegarandeerd dat je een nummer van Henk voorbij hoort komen.

Vele toppers heeft hij op zijn naam staan.

Maar hoe ging dat nou allemaal met dat vinyl, en wat ook interessant is, hoe gaat dat nou met dat nieuw vinyl.

Want zoals we weten is er een nieuwe vinyl single van Henk verschenen met de titel Voila L'amour en op de b-kant De Radio.

Nummers die nog in de archieven van Telstar lagen en nog nooit waren uitgebracht.

Wij hadden een afspraak met Henk, en hadden al aangegeven niet over het hoe en wat van zijn truckers bestaan te willen hebben,

nee we zouden het hebben over zijn (onder de piraten zeer geliefde) vinyl tijd.

Henk stond hier direct welwillend tegenover.

 

Een afspraak was snel gemaakt en op vrijdag 3 april gingen Johnny en ik (Auke) naar artiestenbureau Henk Roelofs in Emmen, waar we hadden afgesproken met Henk Wijngaard.

Henk is heel vaak bij dat artiestenbureau te vinden, elke vrijdag gaat hij daar ook even de auto's van de werknemers door de wasstraat halen.

Een aarzelend begin was er niet, de koffie was net geserveerd of Henk pakt een koffer met daar in bijna al zijn vinyl.

Enkelen heeft hij zelf niet meer maar zoekt wel eens op platen beursen naar de ontbrekende nummers.

De eerste vinyl single was B'dai dai die met op de b- kant In m'n cabine en rolde in 1976 van de Telstar persen.

Deze plaat werd gelijk al geboycot door Hilversum, want in de tekst kwam voor : liggen wij zij aan zij , en dat vond men (Alfred Lagarde o.a. ) niet gepast.

Nu zingt men over blote konten enz., maar ja toen was de tijd anders verteld Henk.

Henk was in die jaren nog beroepschauffeur en een collega attendeerde hem erop om eens een truckers liedje te gaan zingen.

Henk speelde toen in bandjes die optraden in o.a. Groninger nachtclubs.

In die jaren was er in Emmen en Veendam een platenzaak Disc-o-Rama waar Henk probeerde om zijn liedjes op vinyl te krijgen, maar die zagen er geen brood in.

Maar Jan Hovinga van platenzaak De Draaischijf uit Musselkanaal, die keek er anders tegen aan en adviseerde Henk mee te doen aan een talentenjacht in Musselkanaal.

Toen Henk op het podium stond en enkele liedjes ten gehore bracht, vernam Henk tot zijn grote teleurstelling dat men totaal niet voor "de echte sound" gezorgd en Henk dacht meteen: dit wordt een fiasco.

Wat hij niet wist dat er vanaf de microfoon een extra kabel liep naar een wagen achter het podium waarin men kon meeluisteren.

Mensen van Telstar, o.a Fred Limpens.

En het duurde dus niet lang meer of zijn eerste single verscheen.

Hoeveel singles en albums Henk totaal op vinyl heeft gemaakt weet hij niet meer, zoveel waren het er.

Wat hij wel weet is dat hij 343 liedjes heeft uitgebracht, maar of dat allemaal op vinyl is verschenen?? Het was ook de tijd van het cassettebandje.

Zijn grootste hit was Met de vlam in de pijp,

en een opmerkelijk stukje tekst is : scheur ik door de Brennerpas, Henk was op dat moment nog nooit door de Brennerpas geweest.

Van deze single zijn 90.000 exemplaren verkocht, maar cassetebandjes, LP's en CD's mee gerekend ruim 1 miljoen!!

Ook speelde hij een tijdje mee in het bandje van William W (Wim Wiegman) en ook daar maakte hij een single, het was dan wel een b kant maar wel de mooie: Kunnen wij elkaar niet vergeven.

Vele vele singles volgden, ook nummer 1 hits in de Nederlandstalige Hitparade.

Op een gegeven moment is Henk in Weert bij de Telstar studio's en zegt Johnny Hoes tegen hem: “Het wordt tijd dat we eens een album gaan opnemen, want we hebben nu zoveel materiaal”, dat Henk zei, “oke, maar wel allemaal truckerliedjes”

Hoes verklaarde hem voor gek, maar toch, het werd dan opgenomen en het werd een groots succes.

Vol trots laat Henk al zijn albums zien, waar ook een vreemd album tussen zit, met draaiorgel muziek.

Trots is hij erop dat het nummer Met de vlam in de pijp ook als draaiorgelplaat werd gebruikt en op die LP is te vinden.

Ook is hij er trots op dat hij op een kerst LP staat met allemaal grootheden uit het verleden, zoals Andre Hazes, Zangeres Zonder Naam.

 

Maar ook Henk geeft toe (net zoals vele andere artiesten) dat je gewoon werd (en nog uiteraard) geboycot in Hilversum en waren er geen etherpiraten en lokale omroepen geweest dat hij het nooit zover had kunnen schoppen.

Zo verteld hij dat hij binnen kwam op nummer 18 met het nummer: Ik moet nog wat jaren mee in de Nederlandse Top 40, maar dit nummer niet werd uitgezonden omdat er geen clip bij zat, en daarom vond Erik de Zwart het niet nodig om het te laten horen.

Men vermelde dus na afloop van nummer 19, zo en dan is nieuw binnengekomen op nummer 18 Henk Wijngaard en we gaan nu verder naar nummer 17.

 

Hij heeft in het Fries gezongen en op de vraag : houw ken aain Grunniger Fraais zingen ( niet negatief bedoeld ) antwoordde hij : ach je kreeg een briefje met een tekst en dat zong je dan , velen deden dat zoals Frans Bauer.

Hij vond het prachtig om te doen.

 

Ook zong hij in het Duits, en dat was als een grap begonnen.

Er was een Duitse manager en die zou wel even regelen dat hij in Duitsland zou doorbreken, nou niets was minder waar.

Na een optreden in café komt er iemand naar hem toe en zegt: weet jij dat er iemand aan de bar staat die handtekeningen van jou uitdeelt? Pardon? Henk naar de bar en wie staat daar met een grote cowboyhoed op handtekeningen uit te delen als ware hij Henk Wijngaard...juist die Duitser, ene Franky Berger.

Hierop maakte Henk een gebaar die hem niet in dank werd afgenomen.

Wij hebben dat gebaar gezien en vonden het wel een toepasselijk, leuk gebaar.

Later werd het op de een of andere manier uitgepraat en men zou spul van Henk gaan uitbrengen in Duitsland en op 50 / 50 basis, waarop Henk zegt: “zijn jullie gek geworden”.

Ja maar zo gaat dat hier in Duitsland , ja maar ik ben geen Duitser was Henk zijn antwoord.

Bij ons in Nederland krijg je 15 % en de zanger 85 en zo en niet anders.

Een dikke week later zijn ze bij de Mercedes fabriek in Duitsland en wordt er besproken wat er dan op die LP, want daar ging het om, zou moeten komen op te staan.

Nou zegt Henk , ik heb hier de LP wel bij mij , en laat hem zien.

Dat vond men daar in Duitsland allerminst leuk want zoals we weten staat op die voorkant van die LP Henk afgebeeld met een Daf truck.

Dit kon niet, er moest absoluut een Mercedes truck op de hoes komen.

Wat aldus geschiedde.

De LP werd uitgebracht op het Lorelei label.

 

Uren kan hij praten over het verleden, het was voor ons niet meer bij te houden om alles op te schrijven.

Regelmatig pakt Henk weer een singletje van de stapel en begint spontaan te zingen.

Kennen jullie dit nummer? En laat weer zijn vocale klanken horen.

 

Dat er nu nieuw vinyl van hem is uitgebracht vind hij prachtig, hij wist niet eens meer van het bestaan van die nummers.

Hopelijk ligt er nog meer op de planken bij Telstar en wordt dat ook uitgebracht dus als er nieuw vinyl van Henk wordt uitgebracht is dat geen verrassing.

Zelf heeft hij thuis een platenspeler en draait regelmatig singletjes, wat al was te merken toen hij zijn collectie liet zien, het hoesje van de nieuwste single was leeg: OW die ligt nog thuis op de draaitafel.

 

Op de mega piraten festivals zal je Henk niet meer aantreffen, hij vindt het jammer dat men daar de naam piraat gebruikt, daar het geen piraten festivals meer zijn.

Hij mocht er nog komen optreden maar dan 3 liedjes zingen en wegwezen, en dat wil Henk niet.

Een ander mag 5 zingen dan ik ook.

Op de piratenfeesten zul je hem vast wel tegen komen want hij verteld ronduit over een marathon ergens in Nederland, waar hij ook optrad, en dat hij daar echt heeft genoten.

Hij kreeg een t shirt aan met grote gele letters achter op van het bewuste station.

Zijn optreden was om 23.30 afgelopen, hij terug naar huis en hoorde later dat het station uit de ether was geplukt.

Jammer vindt hij, jongens die gewoon muziek draaien wat is daar mis mee?

Wel vind hij, en net zoals velen, als men stoort de lucht uit halen.

Henk heeft zelf 20 jaar gevlogen en kan zich nog herinneren dat hij wou landen op het vliegveldje van Hoogeveen en contact probeerde te krijgen met de verkeerstoren, dat lukte niet, hij hoorde alleen maar piraten muziek.

Wij hebben Henk uitgelegd dat zoiets gelukkig nog zelden voorkomt, en dat er lokale maar ook landelijke omroepen zijn die jaloers zijn op waar de tegenwoordige piraten mee uitzenden.

 

Dat Henk op een gegeven moment zegt tegen Johnny: ik ken jou ergens van, gaan ze terug in de tijd en ik aanschouw en beluister dat allemaal.

Johnny gaat vertellen over dat hij als 13 jarig jongetje bij een optreden is geweest in Klazienaveen en dat hij zich een Mack truck herinnerd.

En weer kijkt Henk bij zijn LP's en singles welke truck Johnny bedoeld.

Drie trucks heeft Henk gehad, 2 Macks en een Scania, maar van die tijd dat Johnny 13 was herinnerd Henk hem niet.

Op mijn opmerking: dan ken je Johnny zeker van het programma Opsporing Verzocht, Henk zit iets met zijn wenkbrauwen te fronsen, je ziet hem denken, ja dat zal het zijn.

Johnny probeerde er onder uit te komen door te zeggen: ja maar ik ben al tig jaren niet meer met politie in aanraking geweest.

Ik heb maar snel besloten een ander onder werp aan te kaarten.

 

Dat ander onderwerp ging over Canada, waar zijn vader dus vandaan kwam.

We krijgen het over videobanden die Henk opstuurde, dat die niet afspeelbaar zijn en dat soort dingen, Ook vertelde Henk ons dat niemand minder dan Shania Twain de dochter is van zijn vaders half broer.

 

Maar tijd om afscheid te nemen breekt aan, we bedanken Henk voor de gastvrijheid, en gaan richting huis.

Johnny haalt zijn vinyl exemplaar van de laatste single van Henk op en laat hem signeren.

Gesigneerde single Johnny

Althans we denken dat we naar huis kunnen gaan, want Henk loopt met ons mee naar buiten en daar gaan de verhalen gewoon door.

 

Zo verteld Henk ons over de tijd dat hij in Emmen woonde en zijn zoontje bij hem kwam en zei: pappa, er is een zender hier en die wil jou plaatje graag draaien.

Waarop Henk zegt: nee dat heet radiostation, nee pappa, een zender.

Henk besluit mee te gaan naar de piraat, die draaide vanaf het woonwagenkamp in Emmen, komt daar aan, staat in een klein schuurtje van 2 x 2 meter maar vond het heel leuk daar.

De piraat liet Henk zijn armen zien, onder de brandblaren.

Dat was geen wonder want de antenne kabel liep zo door het kleine schuurtje en op het moment dat de piraat een TL lamp pakte ging die lamp spontaan branden.

Maar de uitsmijters die moeders van de piraat daar bakte op het woonwagen kamp waren voortreffelijk.

Henk kwam al veel op het kamp omdat hij vaak onderdelen nodig was voor oude auto's.

Leuk is ook dat hij verteld ( gelukkig was het mooi weer want we stonden dus al op buiten) dat hij zelf onder de naam Hotel Whisky 01 draaide op de 27 Mc, met een verboden bak, een zogenoemde ssb bak.

Henk weet nog te vertellen dat als hij de Hondsrug op reed bij Borger dat hij gelijk kon praten met ander bakkie piraten uit bv. Spanje, Oostenrijk, ach heel Europa door.

Ook vind hij het leuk dat hij bij een piraat was die maar zo even naar Denemarken draaide, op de AM.

Voor meer foto's van deze impressie cq interview kunt u kijken in het fotoalbum

Website Henk Wijngaard

 

Maar tijd om naar huis te gaan en wij willen langs deze weg Henk Wijngaard hartelijk danken voor de gastvrijheid, de koffie, en het meewerken aan dit interview cq impressie.

Johnny