Welkom piraten liefhebber, maak een account of login voor meer info!!

Impressie: Ronalisa - Damwoude

Algemene toelichting Impressies en overzicht Impressies


Henk de Ronalisa

Dit keer is het Etherpiraten.com Team te gast bij een piratenzender uit Friesland, de Ronalisa uit Damwoude. De Ronalisa draait voornamelijk op de Zaterdagavond vanaf 18:00h tot de late uurtjes. Heel soms, als het echt gezellig is, wil men nog wel eens doorgaan tot de Zondagmiddag aan toe. Ook kan men rekenen op de aanwezigheid van de Ronalisa op de drie meterband tijdens feestdagen. Er wordt gebruik gemaakt van een dubbele CX, die goed is voor een vermogen van rond de 600 Watt. Dit wordt weg gestraald in een 44 meter hoog hekwerk, met daarin 4 rondstraal antenne's.

De Ronalisa bestaat bijna 14 jaar en is 6 keer opgepakt door het vroegere RCD en huidige Agentschap Telecom. Het ontstaan van de piratenzender is gekomen door bezoekjes aan Radio Titanic

Mast Ronalisa, 44 meter met 4x dipool

uit Broeksterwoude en de Toekomst uit Zwaagwesteinde. Uiteraard moest er ook zelf gedraaid worden en er werd begonnen met een dubbele EL86, maar dat werd al snel te weinig. Er werd uitgekeken naar een sterkere zender, een BLW176, maar ook dat beviel niet. Via via werd gehoord dat de Nachtegaal uit Damwoude zijn zender te koop had staan en na lang overleg, stond er een Rhode & Schwartz zender te draaien. Lang plezier van de zender hebben we niet gehad, want Dhr. J. Russchen kwam langs en nam de boel in beslag. Niet getreurd, er werd een nieuwe zender besteld, een QB3/300. Ondertussen had de Titanic zijn dubbele CX ook te koop gezet en twee weken later stond hij in de studio. Wederom vond de overheid dit geen goed plan en werd de zender in beslag genomen. Dan toch maar weer de R&S kast en daarna een werkbezoekje van Dhr. J. Russchen. In Finsterwolde werd weer een dubbele CX gevonden en daarmee werd er bijna een jaar mee gedraaid. De dubbele CX had zijn dienst bewezen, dus een nieuwe moest er toch weer komen.

Verschillende frequenties zijn er in de loop der jaren gebruikt, maar door het verschijnen van de commerci´┐Żle omroepen, moest er steeds uitgeweken worden naar een andere frequentie. Begonnen werd er op de 103.85, 104.0, 97.2, 94.2, 98.2 en nu de huidige frequentie 97.95.

Dat de Ronalisa gastvrij is, blijkt wel uit het feit dat er vele piratenzenders ook bij de Ronalisa hebben gedraaid: Willem de Hurricane, Caroline uit Bergum, Flamingo uit Bakkeveen, Studio Ameland uit Augustinusga en de Bonanza uit Ternaard. Tegenwoordig wordt de Ronalisa bij gestaan door de volgende personen: Dynasty uit Rinsumageest, Thunder uit Triemen, Rio-kit uit Damwoude, Polini uit Damwoude, Slijkjager uit Marrum, Barracuda uit Damwoude, Polkabeer uit Dokkum en uiteraard alle Lady's en de ouders van de Ronalisa zelf.

Ronalisa druk bezig met het oplezen van alle reacties

Ondanks de werkzaamheden tijdens het draaien, konden we toch nog enkele vragen op de Ronalisa afvuren:

Hoe denk je over de toekomst van de Nederlandse Etherpiraterij ??
Tja, iedereen zegt altijd, er zijn goeie en slechte tijden. Ik hoop dat er over een tijdje de goeie tijden weer komen.

Wat vind je van de actie van het Agentschap Telecom, Etherflits ??
Wat moet ik hier op zeggen, ik vind het niet echt noodzakelijk. Ik vind het geld veerknoeierij en op soms laffe wijze wordt ons het plezier ontnomen. En dat is dan niet alleen ons plezier, maar ook van al die mensen die elke dag maar weer naar piratenzenders

Het hart van de Ronalisa, dubbele CX, goed voor 600 Watt

proberen te luisteren. Als een piraat storing veroorzaakt, dan vind het goed als ze hem uit de lucht halen, maar laathem anders lekker draaien. Natuurlijk wel met een knipoog, anders gaat het alsnog verkeerd.

Doe je ook wel eens een speciale actie, marathon uitzending, inzameling ??
We hebben als de Ronalisa nog niet veel acties gehad maar samen met andere piratenzenders uit de regio, hebben wij een vrij bekend marathon zender opgericht, De Vrije Piraten, en daar zijn wel al verschillende acties mee gedaan. We hebben o.a. een inzameling gedaan voor het Ronald MacDonald huis in Leeuwarden, Stichting Doe een Wens en Stichting Slachtoffer Hulp Volendam. Elk jaar kiezen we weer een nieuwe bestemming en proberen wij de laatste twee weken van het jaar weer zo veel mogelijk geld voor die bepaalde stichting en/of instelling bij elkaar te krijgen.

Tijdens de afgelopen Paasuitzending, zijn er twee video fragmenten gemaakt, die hier en hier zijn te bekijken of te downloaden. Ondanks de grote drukte door collega piraten op de drie meterband en het lage vermogen waarmee gedraaid werd, kwamen er toch nog 220 verzoekjes binnen en was er de hele dag door genoeg volk in en rond de studio.

Voor mensen die graag meer willen weten over de Ronalisa, kan er gekeken worden op hun website, www.ronalisa.nl. Naast de gebruikelijke informatie, kan daar ook foto's worden gevonden, die gemaakt zijn tijdens de uitzendingen. Tevens kan er via de website de bekende Ronalisa CD's besteld worden.

Langs deze weg willen wij Henk de Ronalisa bedanken voor de gastvrijheid die geboden werd in de studio en we hopen dat er nog lang uitgezonden mag blijven worden vanuit Damwoude.

Met Vriendelijke Groet,Lex van Dijken

Etherpiraten.com Team