een stukje geschiedenis van rds
Waarom Radio Data System (RDS)?
Terug naar artikelen secties
Radio Data System
Verzendende radio informatie
RDS, van Radio Data System, is een systeem voor gelijktijdige transmissie van FM signalen namelijk digitale gegevens, analoog aan teletekst transmissie op TV. Parallellen tussen de twee groepen moeten hier, stoppen omdat RDS in tegenstelling tot teletekst geen onafhankelijke leven heeft, maar uitsluitend om te helpen bij storings vrije ontvangst namelijk bij het maken van aanvullende informatie die u de FM programma is ingediend.
RDS is ontwikkeld onder de auspiciën van de European Broadcasting Union (ebu) sinds 1974. Het doel van het systeem is de instant en unieke identificatie van de FM-zender om de radio luisteraar te helpen in de weg te vinden in de drukke FM radio band.
Het systeem werd ontwikkeld vooral als een service voor auto radio-ontvangst, waar de ontvangst voorzieningen binnen seconden, toe te schrijven aan de aard van FM uitzendingen ten opzichte van een rijdende auto kunnen wijzigen. Bij het rijden van de ene plaats naar de andere, de RDS circuit voortdurend bewaakt de FM-zender en verandert automatisch naar een alternatieve frequentie/zender als de ontvangst niet bevredigend is.
Vaste radio-ontvangers doen niet geconfronteerd met hetzelfde probleem als auto radio's. Maar het aantal FM radiostations in Europa ontplofte in de jaren 1980 en de jaren ' 90. Vandaag zijn er meer dan 20000. In veel gebieden kun je tot wel 30-40 verschillende stations worden ontvangen en dit maakt het uiterst moeilijk om te achterhalen welk station u eigenlijk naar luistert of dat u het juiste station heeft gevonden. Een voordeel van RDS is.
is de mogelijkheid is om de station naam af te lezen in het display.
Basis begrippen van RDS
De standaard RDS kan als volgt worden samengevat:
De gegevens signalen zijn compatibel en onhoorbaar in mono en stereo programma's
De gegevens signalen zijn geschikt voor mobiele ontvangst. De dekking van het gebied van het signaal van de gegevens worden ten minste dat van monofone uitzending (in het echte leven is het niet waarschijnlijk dat deze specificatie is voldaan; een meer realistische dekking zou zijn dat van stereo uitzending). Het systeem biedt flexibiliteit voor een groot aantal toepassingen, openstaan voor toekomstige uitbreidingen en worden gestandaardiseerd voor gebruik in alle landen van Europa. RDS gegevens interfereert niet met bestaande transmissiesystemen (ARI)
RDS moderniseert de FM uitzendingen met verschillende optionele functies, terwijl anderen nog op de teken tafel zijn; RDS is een technologie waarmee verdere ken merken worden ontwikkeld en verzonden in de toekomst zonder problemen van compatibiliteit.
Statische en dynamische gegevens
RDS functies kunnen worden gesplitst in twee groepen: statische en dynamische gegevens. De statische gegevens zijn geïmplementeerd met de meeste nationale omroepen in Europa en een heleboel particuliere bedrijven ook. Overdracht van statische gegevens is goedkoop en vereist slechts zeer weinig hardware - dat wil zeggen een generator in de keten van de zender en geen extra onderhoud. Maar transmissie van dynamische gegevens vereist een exploitant met de broadcast bedrijf en resource veeleisende. Het is dus waarschijnlijk dat volledige uitvoering van dynamische RDS gegevens in de toekomst zal worden verlengd, hoewel een heleboel testen al wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld in het VK en Duitsland.
Ontwikkeling van RDS sinds 1974:
1974: EBU begint de ontwikkeling van een systeem voor de identificatie van individuele FM-zenders
1982: tests tonen de Zweedse contender PI te zijn van de overste van 5 systeem en PI wordt gekozen als basis voor de verdere ontwikkeling van de RDS-
1984: in maart, EBU neemt genoegen met de standaard RDS en aldus de weg vrijmaakt voor de commerciële ontwikkeling
1987: RDS wordt gepresenteerd aan het publiek op de Internationale Funkausstellung in Berlijn. De eerste auto radio's en stationaire tuners met RDS worden gepresenteerd als prototypes
1987: RDS uitzendingen beginnen in het Verenigd Koning rijk en Zweden
1988: RDS overbrengingen van statische gegevens met de meeste Europese nationale stations van de FM
1989: RDS dynamische gegevens testen met de BBC en de ARD
RDS beschrijving
RDS signalen worden vervoerd op een amplitude gemoduleerd sub vervoerder op drie keer de 19 kHz piloot Toon (57 kHz). Een paar Europese landen andere gegevens op deze frequentie (ARI) verzenden en wanneer beide worden verzonden, de twee gegevens signalen wordt verzonden met een fase verschil van 90 graden. De RDS carrier is onderdrukt te voorkomen cross talk in phase locked loop stereo decoders.
De digitale signalen worden doorgegeven in aparte groepen, elk bestaande uit 104 bits. Elke groep is verdeeld in 4 blokken van elke 26 bits. De 26 bits van elk blok is verdeeld in een 16-bits informatie perceel en een 10-bits fout correctie selectie word. De gegevens snelheid is 1187.5 bits per seconde (57 kHz/48). Indien 1 van een volledige groep neemt ongeveer 88 ms, dat wil zeggen iets minder dan een tiende van een seconde, gevolgd door de onmiddellijke overdracht van de volgende groep. Door het combineren van verschillende blokken in een bepaald patroon de RDS groepen kunnen het overbrengen van verschillende berichten; belangrijke groepen moeten worden verzonden met een minimum bedrag van herhaling te voorkomen van drop-outs in de receptie met name voor de auto radio gebruik.
RDS ontvanger
De eerste stationaire ontvangers werden getoond op de Funkatisstellung in Berlijn 1987 en op de 1989-Funkausstellung ontvangers van een aantal fabrikanten beschikbaar waren. Gebruik van de RDS diensten vereist een display met een capaciteit van ten minste 8 tekens statische gegevens wilt weer geven en 32/64 tekens voor dynamische gegevens. Als alternatief, kunnen de gegevens getoond worden op een kleiner scherm met een licht krant actie. De tekens worden gegenereerd door een alfanumeriek display gecontroleerd door de uitgestoten codes. De alfanumeriek display kan worden gemaakt voor een andere manual programmerings functies zoals het stationnaam weergeven,
Conclusie
RDS is geen revolutie van de radio, maar het werkt voor effectieve mogelijkheden voor zowel vaste en mobiele radio ontvangers. In een vroegere situatie waar de hoeveelheid radiostations dreigt te verwarren de gebruiker kan in plaats van uitgebreide mogelijkheden geven,
RDS herstelt het evenwicht door het aanbieden van een eenvoudig en logica identificatie van programma, station etc.. Bovendien, is RDS niet een statische toepassing of een nood oplossing, het is een goed ontworpen en dynamische systeem dat FM radio-ontvangst in deze eeuw zou kunnen leiden. De radio fabrikanten hebben aanvaard van RDS als een levensvatbare en wenselijk technologie en de meeste onderzoeks en ontwikkelings diensten mee bezig zijn om RDS decoders samen voor de duurdere ontvangers in het toekomstige scala van de afzonderlijke fabrikanten. De sleutel tot de toekomst is nu in de hand van de radiostations en als ze ondersteuning van RDS tenuitvoerlegging volledig en in concert,
RDS radio diensten aanzienlijk op een wederzijdse Europese basis zal opvoeren
Aanhangsel
RDS diensten - 16 verschillende toepassing zijn voor RDS transmissie gedefinieerd. Zoals hierboven beschreven, slechts een paar van deze zijn uitgevoerd, d.w.z. voornamelijk de statische gegevens. Hieronder vindt u een beursgenoteerde beschrijving van deze toepassingen. De lijst is gebaseerd op de officieel goedgekeurde aanvraag namen en afkortingen en worden degenen die meest waarschijnlijk worden gebruikt in de toekomst publicaties.
Programma identificatie (PI)
PI wordt gebruikt in de RDS decoder in de ontvanger. Geen van de PI gegevens wordt weer gegeven op het display. De PI code identificeert het radio station volgens land, dekking gebied (opties: lokaal, nationaal) en programma referentienummer van het station. PI is de meest significante gegevens en moet worden uitgezonden in elke groep - in sommige versies die pi in twee van de blokken van een groep wordt verzonden.
Programma servicenaam (PS)
PS worden de gegevens gebruikt voor het tonen van de naam van het station op het display. Het bestaat uit maximaal acht tekens, in ASCII indeling en kan worden weer gegeven op alle soorten alfanumerieke displays. PS gegevens is belangrijk en eenmaal in elke groep moet worden doorgegeven.
Alteratief frequenties (AF)
AF is voornamelijk voor auto en draag bare radio-ontvangst, voor zover het maakt informatie over maximaal 25 alternatieve frequenties voor het programma die eigenlijk wordt ontvangen. AF aldus kan de ontvanger om automatisch een alternatieve frequentie voor de opvang als de alternatieve frequentie kan worden ontvangen op hogere signaalsterkte. AF maakt gebruik van een coderingssysteem naar de lijst van de frequenties van de alternatieve zenders, het aantal beschikbare frequenties en hoeveel kHz het alternatieve station is verschoven ten opzichte van de een die wordt ontvangen:
Code 0 = 87,5 MHz - de frequentie wordt ontvangen
Code 249: 25 beschikbare alternatieve frequenties
Code 254: de offset van het alternatieve station is + 50 kHz. AF, wordt verzonden in elke groep, het noodzakelijk is voor optimale auto radio-ontvangst
De drie toepassingen hierboven vermelde zijn de statische en basis gegevens. EBU lijsten de twee eerst als noodzakelijke functies in een RDS transmissie, overwegende dat AF en de ene hieronder vermeld, TP, TA en DI, worden weer gegeven als wenselijk en de rest als optioneel.
Verkeer programma identificatie (TP)
TP informatie dat het station wordt ontvangen regelmatig verkeersinformatie uitzendingen. De service kan worden gebruikt voor automatisch zoeken naar een programma van verkeer, bijvoorbeeld in een autoradio. TP wordt verzonden als een one bits code, ter aanduiding dat het station in kwestie verkeer programma's draagt of dat het vervoert geen verkeer programma's. TP wordt uitgezonden in alle groepen.
Verkeersinformatie (TA)
Als TP wordt geleverd, kan TA verzonden worden naast zodat de ontvanger kan automatisch uit andere bronnen, van stations zonder TP, of vanuit stand-by naar de verkeersinformatie. Na de verkeersinformatie schakelt de ontvanger terug naar de oorspronkelijke modus. Zoals met TP, TA met een eenvoudige ofwel werkt / of situatie en dus alleen gebruik 1-bits om aan te geven dat de verkeersinformatie op dit moment/nee verkeersinformatie wordt uitgezonden. TA wordt uitgezonden in enkele van de mogelijke groep combinaties
Programma Type identificatie (PTY)
Maximaal 31 verschillende programma kunnen types worden geïdentificeerd als PTY wordt geïmplementeerd. PTY moet dynamisch en meestal veranderen ten minste zo vaak als de programma wijzigingen. Soorten programma's omvatten voor kinderen, nieuws, pop, jazz, serieus klassieke muziek, licht klassieke muziek, entertainment. Code 31 is een alarm code bestemd prioriteit moet hebben. Het moet de ontvanger overschakelen naar het station zend het bericht alarm, geen kwestie wat de ontvanger werd achtergelaten in modus. PTY kan worden gebruikt voor selectie van favoriete programma typen in de ontvanger met automatische schakelen als het programma wordt gewijzigd in een ander programma type.
Decoder identificatie (DI)
DI biedt informatie over de FM signaal, dat wil zeggen de mono/stereo/compressie/kunstmatige hoofd stereo of als een ruis onderdrukking systeem (of combinaties) is werkzaam zijn. Maximaal 16 verschillende kunnen DI codes worden uitgezonden met combinaties van 4-bits.
Muziek/spraak identificatie (MS)
MS kan de ontvanger automatisch schakelen tussen twee instellingen voor volume controle. MS is een eenvoudige aan/uit schakelen en zo vereist slechts 1-bits voor aan/uit.
Andere net werk (op)
Informatie over andere net werken, bijvoorbeeld lokale stations en de diensten die zij aanbieden. Gebruikt in combinatie met AF te maken van gegevens op 25 alternatieve frequenties voor elk van maximaal 8 andere net werken. Ook gegevens over TP en TA.
Klok- en tijd (CT)
Met CT, kan een ingebouwde klok in een ontvanger worden vergrendeld aan de CT gegevens en dus juist, gesynchroniseerd met automatische omschakeling tussen zomer/winter tijd. CT Coordinated Universal Time (UTC) en de gemodificeerde Juliaanse dag (MJD), de internationale specificatie voor tijds metingen worden verzonden en weer gegeven. De ontvanger heeft nog steeds te hebben zijn eigen klok, aangezien de cyclische CT kan niet worden gedecodeerd nauwkeurig elke keer. Lokale tijd en datum worden geconverteerd in de ontvanger.
Radio tekst (RT)
Radio tekst is analoog aan teletekst op TV, maar met een maximum van 64 ASCII tekens. Dit zou een lijst van radio programma's, verkeersinformatie, sport resultaten, telefoonnummers, vragen in een quiz, melody titels enz.. Toekomstige toepassing kon zijn afgedrukte berichten van een ingebouwde printer of berichten weer gegeven door een spraak synthesizer. Deze toepassing zou van waarde vooral in auto de receptie, waar displays kunnen interfereren met de verkeers veiligheid. RT wordt momenteel getest met verschillende nationale omroepen, bijvoorbeeld Finland, Duitsland en het Verenigd Konink rijk
Verkeers informatie kanaal (TIC)
TIC toont de verkeersinformatie (TA), op het display